Nyt saatiin se kauan odotettu sade, kai? Ulkona ainakin tuulee ja sataa voimakkaasti, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi paikallisten mielestä. Netti ei tosiaan toimi myrskyn aikana, joten saimme tekstin tänne viiveellä.. Nyt täällä sitten sataa paikallistenkin mielestä oikeasti. :)


Riitta ja Susanna aloittivat työt apteekissa maanantaina, jolloin Maria ja Lilli viettivät iltapäivänsä seksuaaliterveyden luennoilla yliopistolla. Koska apteekki sijaitsee Kumasin kaoottisessa keskustassa, Riitalla ja Susannalla kesti 2 tuntia päästä töihin ja lopulta he myöhästyivät sieltä tunnin. Todellisuudessa matkan kuuluisi kestää puolisen tuntia, mutta trotron vaihtoasemalla oli jokseenkin paljon ihmisiä. Tytöt eivät ehtineet edes kysyä, mihin trotro menee ennen kuin se oli jo täynnä. Tiistaina matka sujui paljon sujuvammin ja töihin päästiin rinta rottingilla jopa puolituntia etuajassa. Ensimmäinen työpäivä meni ihmetellessä ja tutustuessa apteekin toimintaan. Lääkepakkaukset olivat hyvässä järjestyksessä, mitä tytöt eivät kuitenkaan ymmärtäneet. Töissä oli myös ”king” George, joka halusi selvittää jokaisen meidän parisuhteen tilan. Jos ei ole kihloissa, on Georgen mielestä vapailla markkinoilla. Hän myös lupasi heille, jotka eivät ole vielä kihloissa, että heillä tulee olemaan sormus sormessa ennen paluumatkaa. Ilmapiiri apteekilla on rennompaa kuin Suomessa, mutta asiakaspalveluun ei panosteta samalla tavalla.


Seksuaaliterveyden luennoilla Maria ja Lilli kokivat vihdoin ghanalaisen aikakäsityksen. Luennoitsija saapui paikalle puolituntia sovitun ajan jälkeen. Hän aloitti esittelemällä itsensä ja kaikenmaailman tittelinsä (niitä oli kymmeniä), minkä jälkeen hän kysyi yksitellen jokaisen opiskelijan nimen erikseen. Luento oli kaikin puolin mielenkiintoinen kokemus.. Luennoitsija sai koko luokan nauramaan ja kysyi erittäin suoria kysymyksiä, kuten milloin olet viimeksi harrastanut seksiä. Häneltä sai myös hyviä vinkkejä aviomiehen valintaan ja mahdollisen raiskaustilanteen varalle. Onhan se varmaan totta, että hommat jää kesken, jos kiveksistä puristaa kaikin voimin. Luennoitsija osasi kertoa myös Kumasin prostituoitujen hintatason. Hänen mielestään trotro kuljettajat ovat hedelmättömiä, koska he istuvat koko päivän moottorin päällä. Luennoitsija kertoi suoraan, että 40 % hänen luennoimastaan asiasta on hyödyllistä ja 20 % tiedosta ei tee yhtään mitään. Rakkaat farmasistikollegamme Kuopiosta, kuulostaako tutulta? Joten saimme myös jonkin verran tarpeellista tietoa. Tämä on muuten ghanalaisten opiskelijoiden (keski-ikä 24) ensimmäinen seksuaalivalistus.


Ihmiset, joihin olemme tutustuneet, ovat ystävällisiä ja kiinnostuneita meistä sekä Suomesta. Kaikista tuntuu olevan hupaisaa, että hikoilemme niin paljon. :) Perheessä, jossa asumme, meidät on otettu hyvin vastaan ja mukaan heidän arkielämään. Maanantai-iltaisin perheellä on hartaushetki, jossa he kokoontuvat olohuoneeseen ja kiittävät Jumalaa erilaisista asioista. Uskonto on muutenkin vahvasti esillä ihmisten elämässä. Ensimmäisen kerran huomasimme tämän jo Accran lentokentällä, kun eräs vanhempi rouva siunasi matkamme ja kehotti pysymään neitsyenä avioliittoon asti. Neitsyys on kuulemma Jumalan suurin lahja. Muutenkin ihmiset kyselevät, mihin kirkkoon kuulumme. Vastaamme tavallisesti hyvin yleisellä tasolla kertomalla jotain luterilaisuudesta ja välttämällä henkilökohtaista kantaa. Kirkkoon kuulumattomuudesta ei kuulemma kannata puhua suoraan.


Sähkökatkokset ovat yleisiä, joten tiistai-iltana meillä oli todella kuuma, kun tuulettimet lakkasivat toimimasta sähköjen ollessa poissa koko illan ja yön. Nyt, kun ulkona ukkostaa sähköt ovat olleet päällä koko illan, mikä on todella omituista.

Muuten, tässä kirjoittaessa on koko ajan vieressä pari kielioppidiktaattoria, jotka eivät jätä rauhaan. Kyllä, maanantai-illassa on väliviiva, joka tarkoittaa yhdyssanaa. :P